Brunstcyklus og præstationshopper
Af Kate Hore RNutr (Animal). R.Anim. Technol
Ansvarshavende ernæringsrådgiver hos NAF
Hopper kan være så givende at arbejde med, men deres hormonelle cyklus kan være en udfordring, specielt når du virkelig har brug for, at de leverer toppræstationer hver gang. Buk, nap, bid, refusering ved spring kan alt sammen gøre ridning mere besværligt og har en signifikant indvirkning på konkurrenceresultaterne; men hvorfor er hopper til tider så udfordrende, og hvorfor viser de disse tegn på ubehag?
Det første, som vi er nødt til at sætte pris på er, at hopper er ’hele’ dyr, ligesom hingste er, med alle de hormonelle forandringer, det kan medføre. Ligesom vi forventer, at hingste fra tid til anden er meget anspændte, kan det være det samme med hopper. Som eksempel er lederen af en flok vilde heste i naturen normalt en ældre hoppe, kendt som alfa-hoppen, som bestemt kan hævde sin dominans, selv om hun ikke er lige så fysisk stærk som hingsten. Denne alfaposition kan være flydende, således at forskellige hopper i flokken tager styringen ved forskellige opgaver, sådan at der naturligt er en alfa for fødesøgning og en anden alfa, når det drejer sig om at få flyttet flokken.
Ejer du en alfa hoppe, kender du måske udfordringerne, som det kan føre med sig. Imidlertid kommer det sure med det søde! Det siges ofte, at det tager længere tid at knytte bånd med hopper, men når først I har etableret et forhold, så bliver I et fantastisk par! Hopper kan være beslutsomme, hurtigtænkende og villige til at gå først – alt hvad der kan gøre hende til en ægte ven og en fantastisk samarbejdspartner. Hvis du er så heldig at eje en hoppe, er det vigtigt at arbejde med hende, da det aldrig vil virke at prøve at arbejde imod hende.
Hoppens hormonelle adfærd følger normalt et mønster fra omkring marts til oktober, men det kan selvfølgelig variere fra dyr til dyr, ligesom hormonernes påvirkning af adfærden, og i hvor stor grad, det er en udfordring, også er individuelt. Mens nogle hopper stort set ikke viser tegn på brunst, så virker andre hopper til at være påvirket hele tiden. Imidlertid er ikke alle hoppers cyklus regelmæssig, hvilket gør ændringerne i adfærd uforudsigelige, selv om de kan have stor indflydelse på hestens præstation. Hoppens udfordringer i brunsten forværres af hoppens anatomi. Hos hesten sidder ovarierne (æggestokkene) lige bagud og ned fra sadlen, og ofte vil hun vise os sit ubehag med tegn relateret til det område. Som eksempel, hoppen, der svinger med halen eller er mere følsom overfor at blive striglet på bagparten, oplever formodentlig spænding og muskelkramper i området, hvilket vil påvirke hendes evne til at engagere sine bagben og bøje korrekt. For discipliner som dressur og spring, hvor bagbenenes engagement er meget vigtigt, kan dette især blive en udfordring for både hesten og rytteren. Derfor kan en målrettet indsats for at forøge din hoppes komfort gøre en stor forskel for hendes præstation gennem brunstperioden.
Desværre for os, passer hoppens brunstcyklus næsten perfekt med stævnesæsonen, da den stimuleres af flere lyse timer. En positiv og sympatisk men proaktiv tilgang til dette er den bedste vej fremad, og der er flere forskellige måder hvorpå, du kan støtte hende.
Prøv i hendes daglige pasning at holde hende i en stabil gruppe med staldkammerater, der går på fold sammen. Ændringer vil forstyrre flokdynamikken og kan påvirke hoppens status, hvilket kan give yderligere stress. Sørg for at hendes foderplan er baseret på naturligt foder med en høj andel af fibre og en lille mængde krybbefoder, så du skærer ned på stivelse i foderet, som kan forværre uønsket adfærd. Sørg for at hun vedligeholder en sund huldscore (BCS), da overvægt kan forlænge avlssæsonen hos hopper, og forskning viser, at dominante heste ofte har en højere huldscore. Det er imidlertid ikke klart, om det er pga. dominant adfærd, at vægten øges eller ikke, men det er tilrådeligt altid at holde dyr på en sund vægt, så tænk ’fit ikke fed’ om alle heste inklusive din hoppe. Sammen med godt management tilrådes det at give din hoppe foder, der er målrettet hende.
Magnesium benyttes ofte som ernæringsmæssig støtte til hopper på grund af dets rolle i forbindelse med vedligehold af afslappede muskler, hvilket muliggør at hele hendes system naturligt slapper af. Imidlertid arbejder magnesium sjældent alene, så kig efter et tilskud, hvor magnesium kombineres med naturlige elementer fra urter for hormonel balance.
Interessante fakta omkring urter er, at deres kaldenavn ofte fortæller noget om effekten. Derfor er Vitex Agnus Castus også kendt som Munkepeber, og historisk er det brugt i klostre for at holde munkene fokuserede på deres arbejde og ikke vende deres tanker mod mindre skoleagtige emner! Ikke kun for munke, det kan benyttes med succes til hopper. Brunsten forårsager en øget libido, da hun i virkeligheden forbereder sig til at avle, hvilket viser sig som flirtende adfærd, som distraktion fra arbejdet, overdreven vandladning, vrinsk eller separationsangst. Munkepeber, der også er kendt som bær fra Kyskhedstræ, hjælper til at opretholde ’ren og kysk’ og fokuseret adfærd og det arbejder smukt i synergi med urter som fx Almindelig kvalkved (Crampbark), en urt som traditionelt set er brugt til at øge komforten hos kvinder gennem deres cyklus.
I sidste ende er vi nødt til at respektere, at brunst er en naturlig karakteristik hos vores hopper, men enhver hoppeejer ved, at hun giver flere gode dage end dårlige. Med godt management og målrettet ernæring kan vi arbejde med vores hopper og holde dem fokuserede og komfortable, hvilket tillader, at de naturlige fordele hos hopperne kan holde de vallakker på plads!