Vi har ferielukket 19/7 til 2/8. Bestil derfor inden 18/7 kl 11 for at modtage din ordre.

Viden om MUK - Hvad kan man gøre?
Vidste du det om MUK?
  • At vinter er tiden, hvor vi især skal holde øje med muk hos vores heste.
  • Muk er som udgangspunkt forårsaget af en bakterie, Dermatophillus Congolensis, der trives perfekt i vådt vejr. Den kan trænge ind i huden, hvis denne er blød eller har skrammer.
  • Bakterien ses oftest i koderne, men kan bevæge sig op ad benet. Normalvis kan bakterien leve på huden uden at forårsage problemer, men når huden er ødelagt, kan bakterien trænge ind og forårsage dermatitis.
  • Muk ses udvortes på hesten som smertefulde skorper og kan i svære tilfælde resultere i, at hesten bliver halt.
  • De længere perioder, hvor hestens ben er våde pga. mudder på folden, kan gøre hudens barriere svag, og derfor kan bakterien lettere trænge ind i huden.
  • De næringsstoffer, som hesten indtager med sit daglige foder, kan påvirke hudens barriere. Det samme kan lange træningssessioner, dårlig bund i boksen samt små sår og skrammer, hvilket kan have indflydelse på et muk angreb.
  • Alle heste kan få muk. Men dem med tynd hud os lyse ben lader til at være særligt udsatte sammen med ældre heste og dem med langt hovskæg.

Mudder og muk -hvad kan du gøre?

👉 Inden den våde og mudrede tid for alvor sætter ind, kan du sørge for, at din hests hud og immunforsvar har de optimale betingelser ved at sørge for tildeling af de korrekte næringsstoffer med foderet.


👉 Tjek at hestens foderplan indeholder næringsstoffer, der styrker huden fx antioxidanter fra naturlige kilder, Zink, MSM og aminosyrer, herunder den essentielle aminosyre Methionin. Essentiel betyder, at den skal indtages med foder, da det ikke er en hesten selv kan danne.


👉 Støtte til kroppen indefra og ud, hjælper med at bevare og støtte kroppens eget forsvar.


👉 Tjek dagligt hestens ben, især koderne, og behandl hver en lille revne eller skramme med sårcreme.


👉 Sørg for at din hest har en ren boks og tør strøelse.


👉 Påfør et lag effektiv barrierecreme på hestens rene og tørre ben, inden den lukkes på fold for at reducere risikoen for bakterieangreb.☝️ Der er delte meninger, om hestens ben bør vaskes, når den kommer ind fra fold. Det menes, at både vask og nedkøling kan bidrage til nedbrydning af huden. Så vasker du hestens ben regelmæssigt, så sørg for, at de bliver tørret grundigt hver gang!